Doğru ürünü, doğru miktarda ve doğru lokasyonda stokta bulundurmak çoğu zaman zorlayıcıdır. Denge noktasını bulmaya çalışırken kimi zaman satışlardan kimi zamansa verimlilikten feragat etmeniz gerekebilir. İşte işinizi zorlaştıran faktörlerden bir kaçı:
Taşıma ve depolama maliyetlerinin optimizasyonu. İş gücü maliyetleri, kiralama giderleri, genel yönetim giderleri ya da tümünü outsource ettiğiniz modelde 3PL giderleriniz stoklarınızı artırırken dikkate almanız gereken önemli bir faktördür. Özellikle yüksek enflasyon ile artan maliyetler, depolama alanlarının azlığı sebebiyle yükselen kiralar bu konunun son dönemde daha da önemini artırmıştır. Burada stok değerinin belirli bir yüzdesi oranında maliyetleri tutmayı hedeflemek iyi bir fikir olabilir. Aşırı stoklu ürünlerin sürekli gözden geçirilmesi, stoku tükenmiş ürünleri yeniden sipariş edebilmek yer açılması optimizasyon aksiyonlarından olabilir. Pek çok perakendeci bu konuda mağazalarını, ara depolarını veya tedarikçilerini kullanmakta ve stok verimliliğini artırmaya gayret etmektedir.
Stok seviyelerini anlık ve doğru raporlayabilme. Bu özellikle birden çok stok lokasyonunda ve birden çok satış kanalında eş zamanlı satış yapan perakendeciler için zorlayıcı olabilmektedir. Hala ERP veya OMS sistemleri kullanmadan ürün stoklarını barkodlu ve lokasyon takibi yaparak takip etmeyen pek çok orta ve küçük ölçekli satıcı olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Koşullar ve firmanın ölçeğinden bağımsız her firma gerçek zamanlı veriye ihtiyaç duyar. Ancak böylece stok bulunurluğu hakkında gerçek, veriye dayalı bilgilere sahip olabilir ve buna göre aksiyon alabilir.
Stokların tükenmesini engellemek. Hatalı satış tahminleri, tedarik veya üretim problemleri ya da stok yönetim yazılım ve ekiplerinin teknik sorunları kimi zaman stoksuz kalmanıza sebep olur. Bu net bir satış kaybı olduğu gibi sonrasında ertelenen satışın sınırlı bir süreye sıkışacak olmasından ötürü ekstra kaynak kullanımı gerekeceğinden maliyetlerinizi artırabilir. Müşteri memnuniyet oranlarınızın ya da pazaryeri satıcı puanlarınızın düşmesi, olumsuz yorumların potansiyel müşterilerinizi olumsuz etkilemesi gibi faktörler de satışlarınızın sürdürülebilirliğine büyük oranda zarar verecektir.
Stok devir hızını korumak. Temel performans göstergelerinden biri olan stok devir hızınızı yani belirli bir zaman aralığında stoku kaç kez çevirdiğinizi kontrol altında tutmalısınız. Çoğu perakendeci güçlü satışlara eşlik eden yüksek stok devir oranına sahip olmak isterken diğer yandan yanlış satış tahminleri veya tamamen teknik problemler sebebiyle hatalı sipariş edilen stok performansınıza zarar verebilir. Ürünlerinizin tabiatına, satış hızlarına bağlı olarak takip sıklığı değişse de yakın takip edilmesi gereken bir göstergedir.
Her daim müşteri beklentilerini karşılamak. Bir siparişi sizin yerinize rakibiniz alıyorsa bunun önde gelen sebeplerinden biri de stok bulunurluğu zaafiyetleri olabilir. Günümüzde müşteriler, fiziksel ya da dijital tüm mecrada görebildikleri ürünleri satın almak istediğinde stok sorunu yaşamayacağından emin olmak istiyorlar. Bu seviyeyi maksimumda tutmak tedarik zinciri yöneticilerinin ve kullandıkları teknolojilerin elinde olabilir. Sipariş içindeki ürünlerin sadece bir kısmını stoklarınızdaysa kısmi çıkış yapabilmek, birden çok stok lokasyonu kullanarak konsolide stokları satışa sunabilmek ve daha pek çok özel durumu optimize edebilecek sistemler ve yetkinlikte ekip üyelerine sahip olmanız gerekebilir.
Comments