top of page

E-ticaret lojistik operasyonlarınızda neden planlama yapmalısınız?

Müşteri memnuniyeti ve maliyet optimizasyonu göstergelerinizi dengeli ve sürekli iyileştirmek için e-ticaret lojistik operasyonlarında planlama; gerekli ve temel bir iş sürecidir.


Müşterilerinizle ürünlerinizi bir araya getirirken özellikle perakende sektöründe işi şansa bırakmamalısınız. Satışı planlamalı ve planladığınızı satmalısınız. İşte bu basit denklemi operasyonlarınızda bensimer ve gerçekleştirirseniz sonucunda her zaman müşteri memnuniyetini sağlar ve maliyetlerinizi kontrollü ve optimize ederek yönetebilirsiniz.


E-ticarette lojistik planlamasının mevcut iş süreçleriniz içindeki yerini gelin alt başlıklar halinde inceleyelim.


Eticaretlojistikplanlama

Tedarik Zinciri Yönetimi: Lojistik operasyonlarının en temel noktası, tedarik zinciri yönetimidir. Ürünün tedarik edildiği noktadan değil tedarik planlamasının yapılması gerektiği andan, müşteriye teslim edildiği ana kadar geçen süreçte her aşamanın takibinin yapılması gerekir. Ürünlerin tedarik planı yapılırken satış hızı, ortalama tedarik süresi ve sezonsal kat sayılar dikkate alınması gereken en temel verilerdir. Tam bu noktada verinin doğruluğu konusunun bu iş sürecinin KPI'ı olduğunun altını çizelim. Manuel süreçlerin olabildiğince azaltılamsı, ürünlerin barkodlu, gerekiyorsa seri no veya lot takibi yapılarak mal kabulünün yapılması önemlidir. Daha az iş gücü kullanımı, hataları minimize etmek ve daha optimize maliyet yapısı kurmak için entegre sistemler kullanabilir veya 3PL olarak da adlandırılan lojistik tedarikçileri ile çalışabilirsiniz. Arvato Lojistik bu alanda hizmet veren firmalardan biridir. Web sitesini burayı tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.


Depolama ve stok yönetimi: E-ticaret lojistik operasyonlarında depolama ve stok yönetimi geleneksel veya B2B diyebileceğimiz depo yönetiminden oldukça farklı ve bir o kadar önemlidir. Ürünlerin depolanması, yani mal kabul adımından satılabilir stok noktasına kadar ki tüm süreç iyi organize edilmiş bir sistemde gerçekleştirilmelidir. Stok takibi güncel ve doğru şekilde yapılmalıdır. Süreç baştan sona bir lojistik operasyonu olsa da başarı kriterlerinin başında yine kullanılan depo ve stok yönetimi yazılım ürünlerinin kabiliyetleri ve verimliliği konuları geliyor.


Lojistik şirketleriyle işbirliği: E-ticaret işletmeleri, lojistik şirketleriyle işbirliği yaparak ürünlerin müşterilere ulaştırılmasını sağlayabilirler. Bu nedenle, güvenilir ve doğru lojistik şirketleriyle çalışmak önemlidir.


Ürün hazırlama ve paketleme: Müşteriye ulaştırılacak ürünlerin toplanması, hazırlnaması ve paketlenmesi süreçlerinin hızı ve kalitesi, müşteri memnuniyeti açısından son derece önemlidir. Depo veya operasyon alanındaki düzen, ekipmanlar ve personel gerekliliklerinin yanı sıra kullanılan yazılımlar da bu noktada maliyetleri optimize etmenize yardımcı olur.


Kargo ve teslimatın takibi: E-ticaret operasyonları olan firmalar müşterilerine ürünleri kargo veya dağıtıcı firmalar yoluyla ulaştırırlar. Bu nedenle, kargo ve teslimat takibinin kolay, hızlı ve sorunsuz yapılması, müşteri memnuniyetini direkt etkileyen konulardandır. Eğer kargo sürecini müşteriler ile şeffaf ve kolay bir şekilde paylaşamıyor ve müşteri vaadinden uzun sürelerde teslimat yapıyorsanız iptal ve iade oranlar artar, müşteri hizmetleri ekiplerinin üzerinde ekstra yük oluşur.


İade yönetimi: Satış kadar iade süreci de müşteri deneyiminin bir parçasıdır ve sadakati belirleyen noktalardan biridir. Firmalar, iade yönetimlerini de doğru bir şekilde planlamalıdırlar. Müşterinin iade politikanız hakkında net ve doğru bilgilendirilmesinden, ürünlerin müşteriden alınıp size geri taşınması ve sonucunda para iadesinin yapılması sürecinde müşteri memnuniyeti ön planda olmalıdır.


Son söz: E-ticaret lojistik operasyonlarının başarısı, verimlilik ve maliyet optimizasyonuna bağlıdır. İşletmelerin verimliliği artırmak için süreçleri ve teknolojiyi doğru kullanması, maliyetlerini azaltarak karlılığı artırmalarını sağlar.


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page